VITAAL NIEUWS: EETWISSELS

17 oktober 2022

Eetwissels: kleine stapjes naar een vitaal voedingspatroon

In onze kantines gaan wij voor een vitaal aanbod. Er zijn lekkere gezonde producten die goed zijn voor je lichaam en geest. Door elke dag gezonde keuzes te maken, heb je zelf invloed op je vitaliteit. Gezonde keuzes hoeven helemaal geen grote veranderingen in je eetpatroon te betekenen. Zo heeft het Voedingscentrum de eetwissels bedacht, kleine stapjes naar een nieuwe gewoonte.

De meest vanzelfsprekende eetwissel is het vervangen van een ongezond product voor een gezond product. Neem bijvoorbeeld een stuk fruit als tussendoortje in plaats van een donut. Doordat de stap tussen een donut of een stuk fruit heel groot is, kun je er ook voor kiezen een kleinere eetwissel te maken. Neem bijvoorbeeld een kleinere portie. Eet in plaats van de hele donut een halve. Of kies voor een schijf appel met pindakaas en nootjes, net zo lekker, maar wel een stuk gezonder! Hierna is de stap naar een stuk fruit als tussendoortje ook weer makkelijker te maken, aangezien je dan alleen de pindakaas en nootjes weg hoeft te laten.

Daarnaast zijn er ook eetwissels die je impact op het milieu kunnen verlagen. Denk bijvoorbeeld aan een avond in de week geen vlees, maar vegetarisch eten. Of neem een keertje vegetarisch beleg op je brood in plaats van vleeswaren of kaas. Deze kleine stapjes zorgen ervoor dat je bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Voorbeelden van eetwissels zijn:

  • Wissel van witbrood naar volkorenbrood, de vezels in het brood zorgen voor een betere stoelgang en voor een vol gevoel. Wist je dat in onze witte baguettes wel voldoende vezels zitten? Wij laten deze speciaal door de bakker maken. Zo krijg je de smaak van witbrood, met de voordelen van volkorenbrood!
  • Drink water in plaats van frisdrank, voeg voor wat extra smaak vers fruit toe aan je water!
  • Vervang je hamburger een keer door een bonenburger, goed voor jou (bonen zijn goed voor je cholesterol) en voor het milieu (zelfs 20x beter ten opzichte van een vleesburger)!
  • Nee een handje ongezouten noten in plaats van een bakje chips. Op deze manier krijg je gezonde vetten binnen.
  • Drink geen smoothie, maar eet een fruitsalade. Met een smoothie krijg je ongemerkt veel suiker binnen doordat je het snel opdrinkt. De 4 sinaasappels in een glas sap heb je zo opgedronken, maar eet je een stuk minder snel op.

Door elke keer een kleine aanpassing te maken in je voedingspatroon, maak je kleine stapjes naar een vitaler leven.

Meer nieuws

ontbijt

ontbijt

Op verschillende scholen verzorgen wij inmiddels een heerlijk schoolontbijt. Op veel scholen zijn er kinderen die in armoede leven. Vanuit de overheid is er subsidie beschikbaar om een ontbijt voor deze leerlingen te leveren. Want als kinderen met trek in de klas zitten zijn de leerprestaties niet goed. Voor dit schoolontbijt zijn verschillende mogelijkheden vanuit STAPFOODS.

Lees meer
Banqueting open dagen

Banqueting open dagen

Januari en februari zijn traditioneel drukke maanden op de scholen. Deze periode staat vaak in het teken van de open dagen. Het moment om de school te presenteren aan potentiële nieuwe leerlingen. Alle medewerkers van de school zijn op dat moment aanwezig om te laten zien hoe leuk de vakken zijn waarin zij lesgeven.

Lees meer
Het gezonde kantoor

Het gezonde kantoor

Het gezonde kantoor is een samenwerkingsverband tussen vijf bedrijven die, met elk een eigen specialiteit, bedrijven en scholen kunnen adviseren, vooruit helpen en gezond te krijgen en houden. Vitaliteit, inrichting van werkplekken, veiligheid, eten en drinken en een positieve mindset zijn deze pijlers.

Lees meer