VITAAL NIEUWS: EETWISSELS

17 oktober 2022

Eetwissels: kleine stapjes naar een vitaal voedingspatroon

In onze kantines gaan wij voor een vitaal aanbod. Er zijn lekkere gezonde producten die goed zijn voor je lichaam en geest. Door elke dag gezonde keuzes te maken, heb je zelf invloed op je vitaliteit. Gezonde keuzes hoeven helemaal geen grote veranderingen in je eetpatroon te betekenen. Zo heeft het Voedingscentrum de eetwissels bedacht, kleine stapjes naar een nieuwe gewoonte.

De meest vanzelfsprekende eetwissel is het vervangen van een ongezond product voor een gezond product. Neem bijvoorbeeld een stuk fruit als tussendoortje in plaats van een donut. Doordat de stap tussen een donut of een stuk fruit heel groot is, kun je er ook voor kiezen een kleinere eetwissel te maken. Neem bijvoorbeeld een kleinere portie. Eet in plaats van de hele donut een halve. Of kies voor een schijf appel met pindakaas en nootjes, net zo lekker, maar wel een stuk gezonder! Hierna is de stap naar een stuk fruit als tussendoortje ook weer makkelijker te maken, aangezien je dan alleen de pindakaas en nootjes weg hoeft te laten.

Daarnaast zijn er ook eetwissels die je impact op het milieu kunnen verlagen. Denk bijvoorbeeld aan een avond in de week geen vlees, maar vegetarisch eten. Of neem een keertje vegetarisch beleg op je brood in plaats van vleeswaren of kaas. Deze kleine stapjes zorgen ervoor dat je bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Voorbeelden van eetwissels zijn:

  • Wissel van witbrood naar volkorenbrood, de vezels in het brood zorgen voor een betere stoelgang en voor een vol gevoel. Wist je dat in onze witte baguettes wel voldoende vezels zitten? Wij laten deze speciaal door de bakker maken. Zo krijg je de smaak van witbrood, met de voordelen van volkorenbrood!
  • Drink water in plaats van frisdrank, voeg voor wat extra smaak vers fruit toe aan je water!
  • Vervang je hamburger een keer door een bonenburger, goed voor jou (bonen zijn goed voor je cholesterol) en voor het milieu (zelfs 20x beter ten opzichte van een vleesburger)!
  • Nee een handje ongezouten noten in plaats van een bakje chips. Op deze manier krijg je gezonde vetten binnen.
  • Drink geen smoothie, maar eet een fruitsalade. Met een smoothie krijg je ongemerkt veel suiker binnen doordat je het snel opdrinkt. De 4 sinaasappels in een glas sap heb je zo opgedronken, maar eet je een stuk minder snel op.

Door elke keer een kleine aanpassing te maken in je voedingspatroon, maak je kleine stapjes naar een vitaler leven.

Meer nieuws

STAPFOODS bevestigd inzet voor Goed Bezig!

STAPFOODS bevestigd inzet voor Goed Bezig!

Op maandag 23 januari tekenden Goed Bezig!, de gemeente Leidschendam-Voorburg en 13 partners een overeenkomst met daarin de plannen voor ‘de gezonde jeugd’ in 2023. Met deze ambitie zorgen we voor een gezonde omgeving waarin kinderen gezond op kunnen groeien.

Lees meer
Nieuwe leverancier: Mr John Kip

Nieuwe leverancier: Mr John Kip

Sinds kort heeft STAPFOODS een nieuwe leverancier. Mr John Kip is een kipleverancier die onze locaties gaat voorzien van de heerlijkste kipproducten. De kip is van begin tot eind in beheer bij dit bedrijf. Ook niet onbelangrijk is dat al deze producten altijd 100% halal zijn.

Lees meer
Koffiecorner bij verpleeghuis De Zellingen

Koffiecorner bij verpleeghuis De Zellingen

Door een samenwerking van drie bedrijven is er bij Verpleeghuis de Zellingen in Capelle aan den IJssel een mooie koffiecorner geplaatst. Bezoekers en bewoners kunnen nu samen genieten van een heerlijk bakje koffie en een lekker tussendoortje.

Lees meer