STAPFOODS wil bijdragen aan een vitaal leven, te beginnen bij kinderen. Via gastlessen op basisscholen en middelbare scholen leren leerlingen op een speelse manier over gezonde voeding. Diëtiste Vicky Verschuuren verzorgt deze lessen, samen met Nienke Sijpkes, die momenteel wordt opgeleid om dit ook te doen.
Veel kinderen weten weinig over gezonde voeding. ‘Kok in de Klas’ laat zien dat gezond eten niet alleen goed voor je is, maar ook lekker en leuk kan zijn! Kinderen worden gestimuleerd om zelf te koken en thuis over hun ervaringen te vertellen.
Opbouw van de workshop
De workshop bestaat uit drie onderdelen:
- Voorlichting: het eerste kwartier krijgen kinderen korte informatie over eten en drinken. De hoofdrol tijdens deze voorlichting, is afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen, weggelegd voor de groente. Kinderen leren in het kort over een aantal groentes en we zullen ze in het kort laten zien dat gezond eten belangrijk is voor de kinderen.
- Bereiding: Na de korte informatie ronde gaan de leerlingen zelf aan de slag met het ruiken en proeven van ingrediënten. We hebben verschillende recepten die we aanpassen op de leeftijd van de leerlingen.
- Sociaal: na het bereiden, proeven en ruiken zullen de kinderen met elkaar de maaltijd eten en zal er een terugkoppeling zijn van een aantal kinderen van wat zij er van vonden en wat zij geleerd hebben.
De lessen vergroten kennis over voeding, verlagen de drempel om nieuwe smaken te proberen en zorgen voor enthousiasme thuis. Zo dragen ze bij aan gezonde gewoontes voor het leven.